Faceți căutări pe acest blog

duminică, 2 octombrie 2011

Istoria Adidas

Compania Adidas a fost fondata in Germania in anul 1924 de catre fratii Rudolf si Adolf Dassler.

Primul nume pe care la purtat compania a fost de „Pantofii Dassler”, nume ce a inceput sa devina popular datorita sponsorizarii sportivilor la Jocurile Olimpice din 1928. Toate bune si frumoase, afacerea a inceput sa dea roade, moment in care cei doi frati Dassler au inceput sa nu se mai inteleaga. Se certau foarte des si se contraziceau de la politica de viitor a companiei pana la critica pentru propiile sotii.



Neintelegerile constante au culminat pe la jumatatea anilor '40 cu parasirea afacerii de catre Rudolf. Acesta s-a mutat peste rau si si-a deschis propria firma de incaltaminte sport, devenind rivalul declarat al lui Adi. Compania lui Adi a luat numele de Adidas iar in 1948 Rudolf si-a inregistrat noua sa fabrica cu numele de Puma.

Istoria rivalitatii dintre Adidas si Puma, a devenit atat de mare incat cei doi frati Dassler nu si-au mai vorbit niciodata, iar cand fratele"Adidas" a murit, Rudolf nu s-a prezentat la funerarii.

Totusi, inregistrarea companiei sub numele de Adidas s-a petrecut in anul 1949 cand creatorul sau o numeste dupa propriul nume ("Adi" de la porecla lui şi "Das" de la Dassler), istoria adidas a inceput.
Compania Adidas continua sa creasca iar in 1952 devine cea mai purtata marca de pantofi sport de la Jocurile Olimpice de la Helsinki. Tot la Jocurile Olimpice de la Helsinki  sunt folosite pentru prima oara pantofii track cu crampoane detasabile. Emil Zatopek castiga trei medalii de aur intr-o singura saptamana –la 5000 metri, 10.000 metri şi maratonul purtand pantofii adidas  Aceasta performanta nu a mai fost repetata de atunci.
In 1954, un alt eveniment important avea sa marcheze istoria adidas atunci cand echipa germana de fotbal castiga Campionatul Mondial pentru prima oara, toata echipa a purtat ghetele de fotbal marca Adidas. Un mic secret al acestei victorii impotriva Ungariei a fost chiar incaltamintea realizata de  Adi Dassler care fiind prezent la  meci, a hotarat la jumatatea partidei sa adapteze ghetele jucatorilor la conditiile de joc folosind crampoane cu surub. Ghetele de fotbal purtate la Finala de la Berne (Elvetia) sunt numite mai tarziu “World Champion”.
În Germania, aceasta victorie este amintită ca „Das Wunder von Bern” („Miracolul de la Berna”). Meciul a fost subiectul unui film german cu același nume.
Istoria adidas este marcata in anul 1960 de Jocurile Olimpice de la Roma, unde 75% dintre atletii poarta incalatamintea sport adidas.
Wilma Rudolph (“Gazela Neagra”), care suferea de poliomielita de mic copil ( se credea ca nu o sa mai mearaga niciodata), ia medaliile de aur la probele de 100m, 200m si la 4x100m garduri. Pentru a marca jocurile olimpice, sunt lansati adidasii pentru antrenamente "Italia". Astazi,acest pantof sport clasic este unul dintre modelele de top si se fabrica din nou in cantitati mici.
In 1967 sun produse primele haine Adidas cu binele cunoscutul logo Adidas cu “Trei benzi”.
In 1971  Muhammad Ali şi Joe Frazier se intalnesc in meciul de box  "Lupta secolului", ambii purtand cizme speciale de box realizate de Adi Dassler.
1972 - Echipa germana castiga Campionatul European de fotbal purtand ghetele Adidas.
La Jocurile Olimpice din Muenchen, Ulrike Meyfarth castiga prima ei medalie de aur la saritura in inaltime.
Este introdus modelul “Adilette”, care este inca unul din adidasii clasici din gama Adidas care se produc si astazi.
“Logo-ul trifoi” este introdus, acest logo a fost introdus ca un o masura si un logo suplimentar pentru a distinge produsele originale adidas de imitatii.

In 1978 Adi Dassler inceteaza din viata la varsta de 78 de ani, dar afacerea a mers inainte si a fost preluata de fiul sau Horst.
In anul 1980 echipa germana castiga Campionatul European de fotbal pentru a doua oară, intregul echipament fiind marca adidas.
1986 - Horst Dassler fiul lui Adi Dassler moare în mod neaşteptat la vârstă de 51 ani. El nu a avut posibilitatea  sa termine restructurarea companiei la nivel mondial pe care o initiase in 1985.
1989 – Compania Adidas devine o societate pe actiuni (“Aktiengesellschaft”), dar pastreaza actionarii familiei.
1991 - Este lansat Adidas EQUIPMENT. Noua eticheta denota incaltaminte si imbracaminte de performanta.

1992 - La jocurile olimpice din Barcelona Heike Henkel ia aurul la saritura in inaltime. Primul turneu Adidas Streetball are loc in Marx Engels Square, in Berlin.

Considerat mai mult un trend in 1992, streetball a devenit de atunci un sport apreciat. Mii de jucatori participa sa castige o partida fair-play 3-on-3.

1993 - Robert Louis-Dreyfus devine presedintele Adidas AG. Noile strategii de vanzare si marketing au pavat drumul catre o revenire cu succes. Adidas Originals face valuri. Vedete ca Madonna poarta incaltaminte clasica si imbracaminte in stilul anilor 1970. Modelul “Gazelle” este produs din nou in cantitati mici.

1994 - Anul revenirii. Adidas raporteaza o crestere clara a vanzarilor si a profitului. “Predator®” este numele revolutionarului model de ghete pentru fotbal introdus cu ocazia Campionatului mondial de fotbal din USA. “Adidas Predator Cup”, un turneu de fotbal pentru tinere talente, are loc pentru prima oara in cooperare cu cluburile Adidas Bundesliga din Germania.

1995 - Se implinesc 75 de ani de cand Adi Dassler a facut primii sai adidasi.Adidas a montat borne la scena evenimentului. Adidas atrage participanti si spectatori la evenimentul sau in sectoarele de baschet, streetball, track & field, outdoor si tenis. Sase ani dupa ce afacerea detinuta de familie a fost transformata intr-o societate pe actiuni, Adidas devine publica. Adidas imparte unele din cele mai interesante noi listari pe piata de stoc din Germania.
1996 - 1996 se dovedeste a fi unul dintre cel mai bun ani din istoria Adidas. La Campionatul european de fotbal si la jocurile olimpice de la Atlanta, Adidas a subliniat ambitia sa de a deveni cel mai bun brand sport din lume.
Cinci din 16 echipe poarta Adidas la Campionatul european de fotbal. Adidas furnizeaza de asemenea mingea oficiala a campionatului si echipeaza arbitrii. Ghetele pentru fotbal Adidas cu talpi inovative Traxion au un succes instant si reprezinta o noua etapa in productia de ghete pentru fotbal. Echipa germana castiga campionatul european de fotbal - complet echipati in Adidas. Adidas a ales 1996, anul centenar al jocurilor olimpice moderne, pentru a celebra succesele trecute si triumfurile care vor veni - simbolizat prin conceptul  “We knew then - we know now”. Acest concept  a recoltat  premii bogate: Donovan Bailey (Canada)  la proba de 100m, Lars Riedel (Germany)  la disc, Nourredine Morceli (Algeria) la 1500m, Haile Gebrselassie (Ethiopia)  la 10,000m si Felix Savon (Cuba) in box. Adidas echipeaza 33 natiuni in Atlanta; 6,000 de participanti poarta adidas. Adidas produce echipamente pentru 21 din 26 de sporturi. Nici un brand nu  s-a implicat atat de tare cu asa de multi atleti, in atat de multe  sporturi ca Adidas.

1997 - O noua generatie de atleti Adidas simbolizeaza tehnologiile inovative si designul contemporan al produselor Adidas.
Anna Kournikova in tenis, David Beckham si Alessandro del Piero in fotbal sunt doar cateva din exceptionalele talente care sunt pe drumul de a deveni vedetele viitorului, cu Adidas.
Adidas anunta achizitia grupului de firme Salomon (cu brand-urile Salomon, TaylorMade, Mavic si Bonfire). Aceasta achizitie a creat unul din cele mai mari grupuri de produse sport de elita din lume cu portofoliul lor. Numele noului grup este schimbat in Adidas-Salomon AG.

1998 - În iunie, acţiunile companiei Adidas-Salomon sunt înscrise la Bursa de Valori din Frankfurt în cadrul indicelui DAX,  care cuprinde cele mai mari 30 de companii din Germania listate la bursă.
Cel mai mai mare eveniment al anului 1998 a fost Cupa Mondială FIFA organizată în Franţa. Adidas este prima companie producătoare de articole sportive care a fost numită Sponsor Oficial al Cupei Mondiale de Fotbal şi a echipat echipa gazdă, Franţa, care a mers mai departe devenind noua Campioană Mondială.  Adidas are drepturi de licenţă peste tot în lume pentru cel mai mare eveniment sportiv ce cuprinde întreg mapamondul.  Adidas a realizat mingile de joc de la Campionatul Mondial, a echipat 12.000 de oficiali şi voluntari, a echipat arbitrii, oamenii de linie şi a furnizat numeroase echipamente sportive de ultimă generaţie. Pe lângă Franţa, Adidas este sponsorul oficial şi al următoarelor ţări: Argentina, Germania, Iugoslavia, România şi Spania.

1999 -In primavara, angajatii Adidas-Salomon au inceput sa reconfigureze si sa restilizeze sediile companiei. Cu asa numita creatie "Lumea Sporturilor" dintr-o fosta baza a Armatei Americane, Adunarea Generala a Actionarilor a decis ca sediul central Adidas-Salomon Corporate sa fie in Herzogenaurach, pentru aceasta decizie luandu-se în considerare si locul de nastere a brand-ului Adidas. in prima faza, intreg ansamblul al "Lumea Sporturilor" ofera spatiu pentru  600 de persoane din cadrul departamentelor globale de marketing.

ADIDAS a celebrat cea de-a 50-a aniversare. Dupa schimbarea de succes a brand-ului, compania este intr-o forma de top. Pentru prima data compania atinge in sectorul vanzarilor o valoare de peste 10 miliarde, iar numarul angajatilor din toata lumea ajunge la 12.829.

Adidas este sponsorul oficial al Cupei Mondiale pentru femei din 1999 organizat in Statele Unite ale Americii, subliniind astfel locul 1 in sfera brandurilor din fotbal. Pe langa Germania, ADIDAS detine parteneriate cu Suedia, Japonia, China si Australia. TREI LINII (denumirea brandului dupa logo-ul oficial) este de asemenea extrem de vizibila la cel mai mare eveniment sportiv al mileniului. ADIDAS, ca sponsor oficial, domina si Campionatul de atletism de la Sevilla, si inca o data este furnizorul de echipamente sportive la numeroase federatii si atleti. Pe langa aceasta, ADIDAS este numit oficial ca furnizor de echipamente sportive si a licentelor pentru Campionatul European de Fotbal din 2000. In noiembrie, Herbert Hainer este ales ca vicepresedinte si director executiv al ADIDAS-Salomon AG.El va deveni succesorul lui Robert Louis-Dreyfus in fuctia de Director General in primavara anului 2001.
Adidas lanseaza in 2008 site-ul video adidas.tv, un program nou de promovare a produselor sale. Aici gasiti materiale multimedia realizate de companie pe parcursul timpului, inclusiv reclame, evenimente sponsorizate sau interviuri cu atleti si staruri sportive.

Mai jos aveti un material video cu istoria adidas.

Un comentariu:

Hirbu Ciprian spunea...

Un material foarte util, ms !